Saturday, March 27

çemkiriğin gücü adına

* birtakım insanlar var ankaralıların "la bebe" kullanımına takmış durumdalar. en doğal hakları, 'istanbul türkçesi' aşığı beyefendiler dilimize giren bu bölgesel kullanımlardan haz etmiyor olabilirler. yalnız aynı beyefendiler izmirli kızların götlerinde "bir kere versen?" modunda dolaşıyorken o "yapıyom", "ediyom"ları göz ardı ettiklerine göre, o "la bebe"ye laf eden ağızlarının ortasına bir tane çakmak da benim en doğal hakkım.

* malum, bloglarda yanlış türkçe kullanımı çok tartışılan bir mevzu. herkesin hassas olduğu hatalar var, benim şahsen "şarz", "herkez", "yanlız" falan mesela. haydi bunları geçtik, nihayetinde kimse blogunda türkçe dersi vermiyor, herkesin kendi blogu isteyen istediği gibi yazar ve benzeri bahaneler. fakat bağlaç olan de/da'nın ayrı yazılması konusunda "yeaa noolcak ki yeaa" yapan ağızları yırtarım. anlam değişiyor arkadaşım, sonra dönüp cümleyi yeniden okumak gerekiyor. ağzınızı yaya yaya bahane üreteceğinize bir kere açıp kuralı okusanız anlaşılmayacak bir şey yok, gerçekten bak.

* şimdi bahar geldi ya. seks geldi güneş geldi. yalnız insanlarda anlayamadığım bir trip var. sanki londra'da yaşıyoruz anasını satayım, sürekli bir yağmur bir kasvet havası da azıcık güneş gördük yaz geldi kaçırmayalım bu fırsatı diyerek açılıp saçılmaya başlıyorlar. sabret canım kardeşim, zaten birkaç ay sonra götünden ter damlayacak, o pis ayaklarını gözümüze sokmak için fırsat kollayacaksın. bir huzur ver de baharımız güzel geçsin bari.

* "sosyal sitelerin kullanım amacı nedir" başlıklı konferansta ders verir havasında takılan insanların hastasıyım. her sitenin nasıl kullanılması gerektiğini açıklıyorlar bize sağolsunlar. dövmemin fotoğrafını koyduğumda bana da yazmışlardı ya "bunun için facebook var neden bloguna koyuyorsun ne gereksiz" falan diye, o hesap. dolayısıyla "twitter şunun içindir, şu tip yazmasın insanlar" demek abesle iştigal. sen "oradayım, buradayım, padişahın sol taşşağındayım" yazan adamı seversin onu okursun, ben mikro-blogcuları severim onları okurum. herkesin tuttuğu kendine nihayetinde. yalnız bu ara twitterda çok sık gördüğüm bir şey zaytung'da okunulan şeylerin hiçbir kaynak gösterilmeden, hatta bazen sonları falan değiştirilerek yazanın kendi esprisiymiş gibi tweetlere taşınması. yabancı yok hepimiz zaytung okuyoruz hırsız genç, tutmuyor o hesaplar.

* erkek cinsi malum sporla ilgilidir, takip eder, futbolu derin derin analiz eder, her konuda söyleyecek sözü vardır falan. arada da neslihan'ın, ışıl'ın, naz'ın fotoğraflarıyla süsler blogunu, ne olur o zaman 'sporun ve sporcunun dostu'. ama biz beğendiğimiz futbolcuları sayınca, holosko, kewell, lugano dediğimizde adımız çıkar 'yarrak derdine futbol izleyicisi'ne, ya da meltywoman'ın anlatımıyla 'futbolcu karısı binnaz'a. sizin çifte standartınıza sokayım ben.


19 comments:

Muratonovic said...

geldi bahar aylari, gevsedi gonul yaylari :)

Ayşegül said...

Hehehe yazını keyifle okudum..
Blogumda bi çok imla hatası yaptığıma eminim, ama de/da konusunda çok hassasım. De'yi Da'yı ayrı yazmayı bilmeyen adamla arkadaş bile olamam ben işte o kadar!
Erkek blogları hep sporla ilgili olur, kendilerince transferlere bol küfürlü yorumlar yaparlar vs.. Ama dediğin gibi, bi süre sonra kıçı açılan tenisçiler, Victoria'lar, ralli kızları falan o blogun baş tacı oluverir :)

İzlemeye devam..
Sevgiler..

Buro said...

Bağlaç olan de/da konusunda yapılan yanlışları bir şekilde kaldırabiliyor bünyem. Hadi bağlaç olan ki de bitişik yazılsın. Ona da fitim.

Benim sinirden gözümün seyirmesine sebep olan şey iyelik eki olan ki'nin ayrı yazılması.

Onu öyle yazan insan da "Oooh, ki'yi de ayrı yazdım. Ne güzel kullanıyorum dilimizi" falan diye düşünüyordur muhtelemelen.

Emin değilsen bitişik yaz bari arkadaşım.

gülş said...

benim ilkokulda beynime o kadar kazınmıştı ki de ve ki konusu insanların bilmiyor olmasına bile uzun zaman inanamadım üstüne bir de "sen de tdk kesildin başımıza bee!"cileri görünce artık allahından bulsun demekten başka bir şey gelmiyor içimden. sorsan adam büyük edebiyatçı, öykünün şiirin mına koyuyor ama daha dilbilgisinden haberi yok. he canım oldu, nobel'inle gel sen bana.

Flying Dutchman said...

Erkek blogları hep sporla ilgili olur, kendilerince transferlere bol küfürlü yorumlar yaparlar vs.. Ama dediğin gibi, bi süre sonra kıçı açılan tenisçiler, Victoria'lar, ralli kızları falan o blogun baş tacı oluverir :)


bu ne???:))

sen bence de'yi da'yı ayrı yazanlarla da arkadaş olma, kendi içinde kal, böyle iyisin..

moonchile said...

hehe ben de yarak yerine y.rrak, sikiyim yerine skiyim gibi oto-sansür meraklılarına ayarım.. yazın işte delikanlı gibi, çekinmeyin..

sen çekinmiyorsun zaten onu biliyoruz..
iyi böyle

Anonymous said...

Şu derbinin yarattığı gereksiz insan silsilesinin derdine gerildim ben de. Ne takım tutarım ne futbol severim. "Herkesin tuttuğu" kendine tarzında cevap vermeyi de pek severim. Sözün özü, son paragrafınız için ayrıca teşekkür ederim.O çifte standardı uygulayanların beyin kıvrımından bizzat mahrum olduklarını benim ek olarak bildirmeme gerek yok, zaten ortada. :)
*Spor denildiği zaman Türkiye'de sadece futbolun akla gelmesi, işi cinsiyet politikalarına vurduğumuzda gayet te manidar aslında. Birden gerildim içimi dökmek istedim. Son paragrafınızda sözü geçen "erkeğimsi" kitleye de hediye gelsin şu şarkı benden ;
http://www.youtube.com/watch?v=suaveqvlWP8

Stop being a dickhead!

miracsaral said...

Neslihan,Işıl ve Naz bence gayet çirkinler. Birisinin suratı pancardan hallice, diğeri japon mangası diğeri de lise-2 TM'cisi. Hayatta resimlerini koymam.

varol döken said...

-de'leri -'da'ları ayırın sevenleri ayırmayın...

varol döken said...

seni çok özledim ipek soroğlu...

varol döken said...

bir twitter hesabım olsa nasıl değinirim bu konulara, nasıl anlatırım türkçe kurallarını, gerektiğinde tdk'nın bana uymasını, nasıl veririm o iki lafı bir araya getiremeyen ünlülerin ağzının payını ve nasıl haykırırım ipek soroğlu'na hayranlığımı, ah nasıl nasıl...

Anonymous said...

Tabi tabi burada meltywoman'ın yazısının da reklamını yap! Salağız ya biz.

sinem said...

yazı şahane. şu son maddeyle ilgili "hay ağzını öpeyim" derdim de ortalık karışmasın :). forza holosko & kewell. lugano olmadı ya neyse.

voodoo girl said...

eşitlik olsun diye fenerden de birini yazayım dedim, volkan mı yazsaydım :)

sinem said...

o da doğru la, adamlarda yakışıklı futbolcu yok :)

. said...

Neslihan, Işıl ve Naz kim?

voodoo girl said...

neslihan demir, ışıl alben, naz aydemir.

pudra said...

sezonluk sokuş olmuş.

NoktasizvirguL said...

Oh ulan ben rahatladım okuyunca. Ankara'nın "la bebe"sine kurban olsun onlar. Küfür edesim geldi şirkette yemin ediyorum. Çok rahatlatıcı olmuş yazı :)