Wednesday, November 16

modern talking

ilhamımı kadim blogger jelatin'in izmir üzerine yazdığı yazıdan aldığımı belirterek başlayayım. ülkemizde özellikle islamcı bir partinin tek başına iktidar olarak gücünü artırmasından sonra bir "modernlik" safsatası aldı yürüdü malum. modernlik tanımımız da şu: burası o kadar moderndir ki istediğimi giyerim kimse laf etmez. kafadakı sığlığa gel. istediğini giymek en temel hak; ama biz bunu bir şehir ya da bir toplum için artı değer olarak görüyoruz. artık ne kadar sikik durumdaysak oradan hesap edin. bir insanın "en iyi özelliğim dürüst olmam" demesi gibi. ulan o zaten olması gereken şey neyin havasını atıyorsun? demem o ki kalkıp modernlikten bahsedeceksek daha yememiz gereken kırk fırın ekmek, giymemiz gereken kırk parça mini etek var. "mini etek giydiğimde tek laf eden olmuyor" ölçütündeki inanılmaz mantık hatası da zaten o tek laf edilmeyen yerlerde bile göz tecavüzüne uğramak; ama mini etek giyen gerçekten tecavüze uğradığında mini eteğin tahrik edici unsur olarak görüldüğü bir ülkede göz tecavüzünü tacizden sayma lüksümüz yok tabii. 

o "modern" denilen izmir'de bayramın birinci günü şortla koşuya çıkan erkek arkadaşıma "bugün bayram, müslüman bir ülkede böyle giyinemezsin" denildi; onu da not düşelim.

7 comments:

Milena said...

her şehirde farklı insanlar yaşayabilir elbette..izmirdede moderni var geri kafalısı var ama şu gerçek ki hiç şüphesiz daha özgürlükçü ve modern insanların yaşadığı bir şehir izmir..bu herkesin kabul ettiği bir gerçek gözle görünebilir bir gerçek.Ankarada doğmuş istanbula çok gitmiş izmirde yaşayan biri olarak bunu kesin olarak söyleyebilirim.
Modernliğin ölçüsünü de hiçbirimiz mini etek olarak görmeyiz..bu yorum sadece komik..istersen düşünüş stilini seçim sonuçlarına bakarak görebilirsin bu kesin bir kanıttır..izmirin sonuçları particilik değil bir görüşü savunmaktır..

suphi said...

bence erkek arkadaşına bayram günü bayramlıklarını giy denmiş panpa

suphi said...

ha bu arada kıyafete laf edilmeyen şehrin modern olduğu düşüncesini sığ bulup sonunda aynı mantığa bağlamana kaç puan?

voodoo girl said...

ulan aynı mantığa mı bağlıyorum sırf o yüzden "modern" dediğiniz şehirde bile durum öyle degil diyorum.

suphi said...

aynı mantıkla modern dediğiniz şehire aynı mantığımla modern değil diyorum demedin mi ulan

varol döken said...

kafam karıştı, kim haklı?

35ebakla said...

Her yerde olduğu gibi İzmir'de de geri kafalı insanlar olabilir.

Egenin muhtelif yerlerinde, deniz kenarında yaşayıp ta denize bile girmemiş çok insan var. Ama oradaki insanlar mini etekli/şortlu biri(örneğin) Ankara'daki insanlar gibi garipsemezler, bunun nedeni de daha modern olmaları değil, bu görüntüye, yıllardır gördükleri turistlerden, göçmenlerden dolayı alışık olmalarıdır. Ayrıca mesela Kütahya'ya gidin mini etekle bakalım neler olacak. Orası da Ege.

Sonuç olarak Ankara'da mini eteği deniz kenarındaki bir şehirde olduğu gibi rahat giyemememiz Ankaralıları geri kafalı yapmaz. Ama şort giydiği için erkek arkadaşına ne giyebileceğini söyleme cüretinde bulundular diye bu da İzmirlileri geri kafalı yapmaz.