Wednesday, November 10

10 Kasım geldiğinde / götünüz başınız ayrı oynuyor

malum son dönem popüler polemiklerimizden biri -son dönem diyorum ama facebookum olmadığından ve mevzuları twitterdan öğrendiğimden; yoksa daha uzun süredir de oluyordur da haberim yoktur belki- cumhuriyet bağlantılı belirli gün ve haftalarda profil fotoğrafını atatürk yapan gençler vs onlarla taşak geçenler. ilk gruba ben şahsen "facebook cumhuriyetçisi" adı veriyor ve çoğunun tarihsel gerçeklerden bihaber ya da en son ilkokulda haberdar olmuş, hayatlarındaki en büyük gurur kaynakları facebookta atatürk'ü seven 1 milyon kişi bulmak olan insanlar olduğunu düşünüyorum. ikinci grupsa ikiye ayrılıyor; bu tip yüzeysel hareketlerle gerçek atatürk sevgisi ve cumhuriyet anlayışının altının boşaldığına inanıp sinirlenenler ve atatürk'ü ve zamanında türkiye'ye getirdiği sistemi desteklemeyen, farklı bir rejim ve düşünce sistemiyle yaşamayı tercih edecek olanlar. bu noktada iki gruba soracağım ortak soru şu: size ne? bir insanın başka bir insana olan sevgisini ne şekilde gösterdiği sizi ne ilgilendiriyor? düşünüyorum düşünüyorum bir insanın cumhuriyet bayramında, 10 kasımda sosyal ağlarda kullandığı bir profilde atatürk'le ilgili bir öge bulundurmasına bu kadar tükürükler saçılarak tepki verilecek ne var inanın çözemiyorum. 

gerçekten empati kurmayı denedim. ilk grubun hassasiyetini düşündüm; tamam diyelim ki bu insanların çoğu gerizekalı ve atatürk'ün kim olduğunu, neler yaptığını bilmeden çakma bir sevgi gösterisi yapıyor. ee? ortada tarihsel gerçekler varken ve bu sinirlenen insanlar kendilerini bilir bir şekilde atatürk'ü seviyorken diğerlerinin sevgisinin yalandan olmasının onlara ne zararı olabilir ki? sonra ikinci grubun tepkisini düşündüm; mesele kendileri ve kendi inançları olunca her koşulda saygıyı nasıl hak ettiklerini bas bas bağıran bu insanlar, islam dinine inanmayan biri kendisine göre hiç yaşanmamış bir olay için "bugün peygamberimiz göğe çıktı" denilerek kutsal bir gün yaratılması ve dualar edilip içki içilmemesine benzer bir tepki verse ne yaparlar?

atatürk'e tapıyor, ya da atatürk'ten nefret ediyor olabilirsiniz. herkesin kendi kararıdır. yalnız başka bir insana atatürk'ü nasıl sevmesi ve onu nasıl anması gerektiği dersini vermek de kimseye düşmez. herkes haddini bilsin, 23 nisanda test edeceğim tükürük saçanı gördüğüm an evinden aldırıyorum.

23 comments:

Godsyndrome said...

öbdümmm :)

kebeci said...

Bu sadece bu konu için geçerli değil aslında. Yaşadığı ilişkiyi face üzerinden paylaşmak. Ayrıldığı zaman tüm acılarını salya sümük ortaya dökmek. Karısı, çoluğunu çocuğunu sanala dökmek, vs, vs.. bu örnekler uzar gider.
Oturduğumuz yerden atatürkçüyüz, mutluyuz, hüzünlüyüz.

Ve evet bana ne diyip susuyorum ama sinir bozucu olduğu bir gerçek...

deniz said...

kimse kimsenin ata sevgisine bir şey demiyor ki. bence senin anlayamadığın nokta, bir arkadaşlık sitesinden öteye gitmeyen ve milletin kim kiminle nerde nasıl oynadığı mecra olan facebook'ta bu fotoğrafların paylaşılması, hem de "geçici" bir süre, sadece özel gün ve haftalarda. diğer günler "en güzel" çıktığım fotoğraf ya da "arabam da var" fotoğrafı vesaire. yani hiçbir samimiyeti olmayan, etiketten öteye gitmeyen, bir tür kendini gösterme amacı. işte ne güzel demişsin, "facebook cumhuriyetçisi" diye. daha da komiği adam bekliyor lan, saat 00:00 olsun da fotoğrafımı değiştireyim, ahahaha bize de dalga geçmek düşer arkadaş. ahahahahah

sıradan biri said...

profiline Atatürk fotoğrafı koyan kişilerin Atatürk sevgisinin derecesini, kişinin tarih bilgisinin kuvvetini, gerçekleştirdiği işbu eylemdeki samimiyetinin miktarını tespitte nasıl bir ölçüm mekanizması kullanılıyor? biz burada birbirimizi yargılarken, ülkeyi alan Minesota'yı geçti.

Anonymous said...

İyi de senin mantığına göre ilk grup sevgisini ifade ediyor. kendilerine göre doğru olanı yapıyor

e ikinci grup da tepkisini ifade ediyor öyleyse.

yani ilk grup sevgisini ifade etmekte özgürken, ikinci grup neden eleştiremiyor ki?

Sen de burada ikinci gruptaki insanları eleştiriyorsun. İkinci gruptan biri mesela ben de "E sana giren ne var?" diye sorma hakkına sahip oluyor mu o zaman?

MeLLy said...

Bu yazının altına şunu da paylaşmadan geçmiim dedim.. :)

http://bit.ly/azSFcz

i am not your freud said...

ikinci gruptan olmadığı halde onları savunanlar var, onlara liboş diyoruz. bi de değişik olmak için "abi atatürk'ü çok abartıyolar yeaa" tribinde olup atatürk sevgisiyle dalga geçenler var, onları da ben evinden aldırtacağım.

Can said...

isteyen Ataturku tanrilastirisin, beni baglamaz. benim icin bi muslumandan ne bileyim bi budistten farki yok. ama problem bu ulkede Ataturkun tarihi bir karakter olarak dokunulmaz hale getirilmis olmasi. Yani ne kadar sevildiginden bagimsiz olarak bu adam da insan sonucta. Cok dogru yaptigi seyler gibi cok buyuk hatalari da vardir mutlaka. Benim sinirim, stresim tarih biliminin gorevini yerine getirmesine izin verilmemesine degil. Bu toplumn yarisinin 1923 kafasinda kalmasina.

ayni konuda baska bir problem de, bu ulkede Ataturk sevginizi kanitlamadan fikrinizin degerinin olmayisi. Yanlis anlasilmasin benim sahsi olarak Ataturkle bir problemim yok. Ne ozel bi sevgim ne de sevgisizligim mevcut. Ama ben bu bagnaz, yobaz, fasist ADD (CHP de olur alternatif olarak) zirvalarindan biktim.

iste bu bikkinlik yuzundendir ki toplumun bir kesimi Ataturk gormekten bikti. bunu disa vurmanin en kolay alani da facebook.

voodoo girl said...

deniz; sevgisine laf ediyorsunuz değil, sevgiyi gösterme şekline laf edemezsiniz diyorum zaten ben.

isimsiz; diyebilir, derse ben de cevabını veririm. özgürlük herkesin istediğini yapması değildir. benim ilk gruba tepki göstermeyişimin sebebi bu hareketin kimseye zararı olmaması. ama ikinci gruptaki bazı tepkilerin altında başka amaçlar olduğuna inanıyorum, fikir empoze etme amacı güttüğüne inanıyorum ve beni rahatsız eden bu. ayrıca eleştirmekle taşak geçmek arasındaki farkı da göz ardı etmemek lazım.

can; kesinlikle katılıyorum atatürk de dokunulmaz değildir ve tartışılmalıdır. ama ben de muhammed'i tartışmak istediğimde susturulacaksam orada bir sıkıntı var işte.

Can said...

ne o olsun, ne bu olsun tabi.=)

deniz said...

hah, peki, sevgiyi gösterme şekline laf edemezsinz diyorsun, ben de sana bu bir sevgi gösterme şekli değil ki diyorum, sikimsonik facebook profiline belli gün ve haftalarda gece saat 00.00ı bekleyip fotoğraf koymak kadar etiket kokan bir şey olamaz diyorum, klavye kahramanlığı işte (ki bence bu konuda sen de böyle düşünüyorsun), dalga geçilen şey bu. kaldı ki, bir şeyle dalga geçmem için illa bana giren çıkan olması gerekmiyor, tarihsel gerçekler bir yana bu tür dangalakça bir sevgi gösterme anlayışı her zaman dalga geçilmeye mahkumdur.

Muratonovic said...

Ata sevgisi baska, Ata'yi istismar etmek, Ata uzerinden prim yapmaya calismak baska.. Dini siyasete alet etmeye calismak gibi birsey..

Basortusune gicik olanlar, insanlar dini inanclarini yasiyor diye gicik olmuyorlar, basortusunun baska amaclari icin takiliyor olmasina gicik oluyorlar.. O profil resimlerine gicik olanlar da insanlarin Ataturk'u sevmesine degil, Ataturk uzerinden prim yapmak istemesine gicik oluyorlar..

Simdi sirkette bir suru insan Ataturk kravatlariyla felan gelmisler ise.. Cogunun amaci, bakin ben laik'im, Ataturk'cuyum demek.. Madem Ataturk'cusun otur calis, Ataturk'un Turkiye icin koydugu hedefler icin birsey yap.. Ataturk benim resmimi heryere koyun mu demis ? Hic sanmiyorum..

Ataturk resimlerini profil yapmak, kraldan cok kralciliktir, sekilciliktir.. Geri kalmis toplumlarda veya baski rejimlerinde liderlerin resimleri heykelleri bolca kullanilir..

Ne anlatmak istedigimi anlamadiysaniz, Ataturk dusmani muamalesi de yapmayin lutfen, ugrasamam.. Ataturk'u seviyorum, ama yazimdan farkli bir sey anliyorsaniz, yazimi anlamamissiniz demektir, ya da ben anlatamamisimdir.. no polemik..

voodoo girl said...

hahaha daha cevap gelmeden ne atarlandın ya :)

anladım, hak da veriyorum bu işin şekilcilik boyutunda yaşanmasına duyduğunuz sinire fakat bu verilen tepkilerin bir kısmının amacı atatürk'ü anmaktan, konuşmaktan utanır hale getirmek insanları. bu amaca alet olunmasına sinir oluyorum ben de işte.

Magie said...

Evet Cumhuriyetçiyim, Atatürkçüyüm. Fakat ben de hoşlanmıyorum 00:00'da değiştirilen profil resimlerinden. Hele de o değişen fotoğraflardan sonra karşılaştığım manzaradan.

- Abi dün gece ne pis içtik, sıçtık değil mi?
- Heee yandaki hatunlarla da bambaşkaydı aq zksahdksjhds

Bakıyorum konuşanlar Atatürk, hay ben sizin... diye içimden koyveriyorum.

Aynı zamanda Atatürk imzalı dövmelerden ve akımından hoşlanmıyorum. Yine de herkesin ilişkisi, hayatı, özeli beni ilgilendirmiyorsa Atatürk sevgisi de (bunu boş gösteriş için değil de gerçekten cahilce de olsa sevdiği için yaptığını varsayıyorum - umuyorum) nasıl yaşadığı umrumda değil. Olayun boyutları saygısızlığı içermediği sürece de eleştiri baabında ağzımı açmayı da düşünmüyorum.

Tek dileğim olay Yılmaz Özdil'leşmesin, Profilini değiştirenler ve onlarla taşak geçenler; her iki taraf için de. (tek dileğim falan, sonda duygusala bağladım)

AFO said...

@deniz

Ne içtiysen aynısından istiyorum. Senin mantığınla hiçbir şey sevgi gösterisi olamaz o zaman.

Neyse, hiçbir zaman bu tip bir girişimde bulunmadım. Facebook profil fotoğrafım da uzun zamandır aynıdır, günlük olarak değiştirmem ama değiştiren arkadaşları destekliyorum. En azından saflarını belli etmiş oluyorlar. Senin ve benim değiştirmiyor oluşumuz bizi karşı safta yer alıyor durumuna düşürmez ama cumhuriyet karşıtı bir adamın da profil fotosunu bir günlüğüne Atatürk fotosu olarak değiştirmeyeceği aşikar olduğundan değiştirenler bazılarına karşı tavır ve duruşlarını belli ediyorlar işte.

Yani benim güzel annem, sen taşağını içinde tut.

inatçı hardal said...

profil resmimi 10 kasımda Atatürk fotoğrafı yapmadığım için beni vatan haini ilan eden enteresan akrabalarım var.10 kasımda anıtkabire gitmemi bile saymadılar o kadar ilginçler.bir de bu grup var profil resmini Atatürk yapmayan bizden değildir!!!1!!!11 diyenler..onlara da sinir oluyorum.haklısın,herkesin anma biçimi farklıdır.

Anonymous said...

Şimdi iyi güzel diyorsun, fakat yazının sonu olmamış.

Neden ? iyi oku şimdi nedenini.

Çünkü sen, yazının sonunda, o profillere Atatürk resmini koyanların sadece ve sadece müslümanlık ile ilişkisi olanlar olduğu gibi abuk ve sabuk bir düşünce ile peygamber örneğini vermişsin.

Alakası yok.

Kendi yazının üst bölümlerinde demiş olduğun gibi, bunu yapanlar, aslında tamamı ile ister Atatürkçü de ister Kemalist hassasiyete sahip olanlar.

facebookta karı kız peşinde, koca peşinde bir gecelik goy goy peşinde koşup, vatandan milletten, tarihten, cumhuriyeten haberi olmayıp, Atatürk'ü hiç okumamış eşşeklerin gelip Atatürk resmini o tarihte koyup bir karizma bir cool bir entellektüel hava verip yien o karız kız, koca ve bir gecelik goy goy peşinde koşma çabalarına alet etmelidir.

Olayın müslümanlıkla, peygamberle, hristiyanlıkla alakası yoktur. Kaldı ki, Atatürk müslüman, veya başka din veya dine inanmayan herkesi bütünüyle kapsayan bir cumhuriyet kurmuş ve özgürlüklere ulaştırmıştır.

Kısacası, yazının başı iyi, ama sonu saçmalık ve safsata olmuş. Herkes Herkese saygı gösterecek, ister türban taksın, ister takmasın, ister bikiniyle gezsin, ister bıyık bıraksın, ister sakal bıraksın, ister incille gezsin, ister kürtçe konuşsun, ister ingilizce farketmez. Burası Türkiye. Bu vatan toprağı üzerinde yaşayan herkes ama herkes eşit özgürlük ve haklra sahiptir. Saygı duyalacak.

az önce neden öyle gaza geldim bilmiyorum ama doğrusu bu elbette.

deniz said...

@Afo

kimin cumhuriyetçi kimin dinci olduğunu facebook profili üzerinden kontrol edenler varmış,
anlatamadım galiba; facebook lan, bildiğimiz arkadaşlık sitesi. kim kiminle nerde nasıl.

benim anlayışıma göre, oraya sevgilisiyle fotoğrafını koyanın sevgisinden söz edebiliriz.

duruş sergilemek, tarafını belli etmek fikrine katılıyorum, ama yanlış yere ateş ediyorsun, bunun yeri facebook değil kardeş.

voodoo girl said...

Ikinci isimsiz; bence asil sen yaziyi bir kez daha iyi oku ve peygamber ornegini neye istinaden verdigimi anladiktan sonra yorum yap.

Tufan AVSAR said...

profil fotoğrafına atatürk koyanların tarih bilgisini neye göre belirlediğini anlamadığım gibi, sana şunu sormak isterim, asıl sen kimsin pardon? muhabbete gel, atatürk fotoğrafı koyuyorsan tarih bilgin ilk okul seviseyinde imiş. peh peh.

bilog said...

Vodoo hanım kızım konuyu buralara taşımak istemezdim ama tutamadım kendimi: http://atabase.tumblr.com

miracsaral said...

11 gündür yeni yazı yazılmıyor, fark etmedim sanmayın :) Biraz da buralara önem verelim, ne olur ama. Bir konuyla ilgili yazı yazacağınızı söylemiştiniz galiba, onu dört gözle bekliyorum.

Saygılar.

Ortega said...

Liboş ne ak?