Wednesday, August 13
beijing
bu yaz, tatil boyunca mütevazi yazlık evimizden çok da sık çıkmadığımızdan türkiye'de turizm nereye gidiyor konusunda yorum yapabilecek bilgi ve gözlem birikimine erişemedik. ancak turistlerle ilgili -sahilde yürüyüş yaparken ya da side'ye gittiğimizde edindiğim- en büyük gözlemim adamların ne kadar 'fit' olduklarıydı. insan hem kendinden, hem vatandaşlarından utanıyor arkadaş. karşında senin iki katın yaşında amcalar teyzeler taş gibi geziyor, senin koluna bir kez vurunca yağ sallanmasından kartal dövmen kanat çırpıyormuş görüntüsü oluşuyor. olacak iş değil.
işte bunun ucu gidiyor pekin'den ellerim bomboş şarkısını söylerek dönmeye kadar geliyor. çünkü bizim toplumumuzda spor bir yaşam biçimi değil. gençler okulda sırf boy uzatmak için voleybol-basketbol oynuyor (gerçekten bu işe gönül verenler de zaten öss yüzünden bırakmak zorunda kalıyor), hanım teyzeler sırf kilo vermek için güç bela koşu bandının üzerine çıkıyor. ne yazık ki çocuk parklarına demirden fitness aletleri yapmakla spor disiplini aşılanmıyor. ülkede hiç bir üniversite spor bursu vermiyorken, çoğu sözde özerk olan federasyonlar hiç bir işe yaramıyorken, bir de ülkenin spor politikalarını olimpiyatlara çok sporcuyla gitmenin başarı getireceğine inanan beyinsizler belirliyorken; bir arpa boyu ilerlemek hayal oluyor.
ve yılmaz özdil ne de güzel yazıyor:
Pekin Olimpiyatı başladı. 5 tane maskotu var. Beibei. Jingjing. Huanhuan. Yingying. Nini. Sevimli çizgi kahramanlar... Çocuklar kolay ezberlesin, akılda kalsın diye, aynı hecenin iki kez tekrar edilmesinden oluşuyor isimleri... Bu isimlerin hecelerini tek tek, yan yana dizdiğinde şu cümle çıkıyor: "Bei Jing Huan Ying Ni..."
Yani? "Pekin'e hoşgeldiniz..."
Çok hoş di mi? Bilimde, teknolojide, eğitimde, sanatta, sporda, kalkınmada dünyaya tur bindiren Çin'in, çocuklarına sunduğu toplam sembol işte bu: "Yaratıcı zeká."
Bush oradaydı. Putin oradaydı. Aliyev oradaydı. Bizimki Bitlis'teydi. Geçti kara tahtanın önüne. Aldı tebeşiri. Çocuklarımızın geleceği için... Milli eğitimin sembollerini yazdı: Oku. Düşün. Uygula. Neticelendir. Baş harflerini yan yana diziyorsun: ODUN!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment