Wednesday, April 1

nil dünyası


bana göre türk pop tarihin 'girl power' felsefesine en yakın ismi tartışmasız nil karaibrahimgildir. tüm albümlerinde 'kız olma' durumunun inceliklerini bu kadar iyi anlatabilen ve hemcinslerinden bu kadar beslenen başka kimse yok bana sorarsanız, demet akalının çemkirik şarkılarını bir kenara alırsak.


ilk albüm nil dünyası'nda mesela, ki bana sorarsanız onun üzerine albüm yapmış değil henüz N.K, erkekler yüzünden ve evlenmek gerek direk kızların hayatla ilgili görüşlerinin üzerine başarıyla oynayan şarkılar. aynı albümden kek bir kadın tarafından söylenen en iyi aldatma tasviri (erkek versiyonu için bkz. hoşuna mı gitti). her kızın pelin gibi bir arkadaşı mutlaka vardır, her kız "hani zaman her şeye ilaç ya, yalanmış; hani aşklar hep gelip geçer ya, kalırmış" sözünde eski bir aşkını hatırlar, her kız aşk böceğiyken ben ona resmen aşığım hissine kapılır.


derken ikinci albüm nil fmle birlikte gitme yoksa ve akbaba gibi şarkılarla içindeki arabesk ruhu daha açık paylaşmaya başladı N.K. albümün tartışmasız hiti bütün kızlar toplandık yine "heyooo iyi ki kızız" hissini perçinleyerek zirveye tırmandı, çocuk da yaparım kariyer de orkid reklamı şarkısı olmaktan çıktı dönemin kadın hareketinin (!) sloganı oldu. ama bana göre albümün gizli cevheri müziğiyle sözlerinin tarz farklılıklarıyla yarattığı beklenmedik uyumla vahdettin idi.


üçüncü albüm tek taşımı kendim aldım aslında bağımsız aşk kadını mottosu olması için düzenlenmiş ancak yurdum insanının sevgilisizlikle özdeşleştirmeyi tercih ettiği pırlanta şarkısıyla açılışı yaptı ve aldı yürüdü. N.K koca götlü ayben'i (allah google aramaları delirecek) yanına alıp trendlere uydu, periyle yardırdı, bu mudurla kalpleri fethetti. bence o albümün de en iyi şarkısı gizli kalmış neyin var bugündü.


derken bir kaç ay önce nil kıyısında geldi, her şeyiyle taklit kokan seviyorum sevmiyorum şarkısıyla. ben bu şarkıyı ilk duyduğumda gerek ezgileri, gerekse sözlerinin anlaşılmazlığı (fonetik manada) yüzünden çok şaşırmış idim. anlamsal olarak tam bir nil şarkısıydı ama yanlış olan bir şeyler vardı. bugün gittim aldım albümü ve tümünü dinleme fırsatı buldum. ilk göz ağrısı durumlarından mı bilmiyorum da - cık - yine bir nil dünyası tadı alamadım. çok canım acıyo tam anlamıyla bir 'nil şarkısı', ikinci klibin en büyük adayı. bana tüm şarkılar "ya bir şeye benziyor ama çıkartamadım" hissi yarattı, henüz "evet en iyi şarkı budur" diyemedim hiçbiri için. yine de hatun kızın her albümü var ise arşivinizde bunun olmaması için bir neden yok.


hiçbir müzikal analiz yapmadan
müzik eleştirmeni tribinde yazı yazmayı başaran
voodoo girl

14 comments:

Flying Dutchman said...

blog listemden, bu blogu siliyorum
etmeyeceğğğdin bunu vudu...

ama takdir etmek lazım şahsıma göre bu derece gereksiz bir kişilik olmasına rağmen gittiğim 2 konsere alt sanatçı olarak karşıma çıkmayı başarabilmiştir...hatta birisine üst gruptu :)) sabancı üniversitesi gogol bordello konserine

voodoo girl said...

aşkolsun beni silmek bu kadar kolay mı :P

neyinden bu kadar nefret ettin ya kızın? müzik olarak diyorum yani kendisi bence de biraz itici :)

Flying Dutchman said...

ya ciddi olmak gerekirse o sözleri bir başkası yazıyor gibi geliyor bana :)

yani nedir işte alakasız bir örnek olacak ama nejat yavaşoğulları televizyona çıkınca adam şarkılarının düz yazısı gibi konuşuyor, ahmet kaya öyleydi, ne bileyim sezen aksu öyle, ismail yk bile öyle...adamı dinleyince tamam bu şarkıları bu yapıyor diyorsun....

buna öyle bir durum yok, sözleri okuyorsun ya hakkaten aferim güzel yazmış diyosun, sonra kız 5 dakika bir konuşuyor, paris hilton'un simultane tercümesi gibi...

bilemiyorum...melodisiz ve melodili bu kadar fark olmamalı

voodoo girl said...

eheuhe bir tane programda bile izlemişliğim yok kendisini, tamamen albümlerindeki performansına göre yazdım yazıyı.
bak günahımı almışsın işte :)

berraque said...

olmadı vudugörl olamadı .
bu kekoyu sevmeni kabullenemiycem . aptal kız animasyonlarından dalga geçilmesi haksızlık olmayan biri nil karaibrahimgil . hani tamam çaldın melodisini vumınayzırın ama ustune insan duzgun sozler yazar ya , " kötü kedi şerafettin?" wtf?
yansa üstüne deodorant sıkarım .
o kaşlar da alınacak !
fjhgklt nası nefret etmişim .

Tyra DeSalvo said...

minare gtüme dünya skime yaşıyo işte, afferim.

ilk çıktığında ona XL gelen gerçekten onun aşkı mıydı onu merak ediyorum hala.

bi de seviyorum sevmiyorumu sevdim, personal jesus çakması olduğundan sanırım.

Üfürükten Prenses said...

Nil tam olarak sende yarattığı etkiy yaratıyor bende de..

Son albüm,hmm.. bilemiyorum,bazen dinledikçe seviyorum.

Çıkış şarkısı Seviyorum-Sevmiyorum fena değil,heyecan yaratıyor dinlerken,yine "erkeğe trip atan,sen olmasan da ben varım düdük makarnası ama sana köpek gibi aşığım bunu da unutma" halleri ..

Nil'in tarzı bu,favorim ise hala "Akbaba"

Hich said...

way be... o_0

voodoo girl said...

amma nefret edeni varmış aforoz ettiniz beni ulan :)

pink plastic jesus said...

şarkılarını sevmiyorum ama kendisini severim ben.hem şarkıları da pek çok pop şarkısına göre yaratıcı

Yağız Gönüler said...

bu kızdan da yaptığı müziklerden de nefret ediyorum.

sağ eller havaya dım dım dım dım
o nedir ya panjabi mc mi yoksa senin aranjörün.

tunchay said...

bu nil sevenler beni şaşırtmaya devam ediyor. (hemen kötü anlamayin :)) aslına bakarsanız bu sevenlerin de kabahati değil. nil öyle acayip bir portre çiziyor ki. önce saçma sapan bir özgür kız tribi, sonra yine saçmasapan olarak adlandırılabilecek o tektaş şarkısı, çocuk da yapar kariyer de, sonra yine aralarda başka reklam müzikleri falan filan.. yoksa özüne baktigimizda karşımızda akıllı bir kız var. İlk şarkısı XL, tam bir müzik harikası mesela. Olağanüstü bir müzik var. Dönemin üzerinde bir şarkı hatta.

Şimdi voodoo girl'ün dediği doğru olabilir. Kızların sesi olmak gibi bir misyon yüklemiş olabilir kendine. Olabilir diyorum çünkü ben işi o taraftan göremiyorum. Hatta bana ve çevremdeki pekçok erkeğe, bu misyon yüzünden iğrenç gelebiliyor Nil zaman zaman. Yani bu kadınların how i met your mother'ın bir bölümünde de işlenen "woo girl" tribi öbür cinsiyetten pek bir itici olabiliyor. Kızmayın ama meyhanede rakı içen 4 kız da bana garip geliyor. Ama işte garip gelmeyenler de nil'in o şarkılarını seviyor.

Onu diyorum, çok yakın bir kız arkadaşım da geçen nil'in albümü şöyle süper böyle süper diyordu. Ben de işte çok arada kaldım Nil'e karşı. XL süper şarkı, Akbaba süper şarkı, Bu mudur süper şarkı, seviyorum sevmiyorum da bence güzel şarkı ama bu kız, bütün kızlar toplandık, tek taş falan gibi şarkılar da yaptı ve söyledi.

Ama sevilmesi ayıp olan şarkıcılar kıvamına da girmesin Nil katiyen. İyidir hoştur delidir değişiktir :)

Unknown said...

aa amma abanmışlar ya bi Nil yüzünden. pop yapıo işte karı.
o değilde sevio sevmionun başı böle goldfrap ya da ne biliim blonde redhead tadında değilmi? benmi sallıorum yine götümden yoksa

etipuf said...

son albümünde sevdiğim şarkılardan biri:

"kendimi senin yerine koydum n'olcak ben diipteyim sen seyirde; istediğin gibi değil de buysam n'olcak ben alalade sen nadide" diyen eminim sevmediğine şarkısı..bu muydu şarkının adı emin olamadım ...